LamanTulisCikEiyla

23 Ogos 2011

:.... Cik Eiyla ....: Berbuka Di Kampung

Cik Eiyla lupa plak time bila we all berkumpul untuk buka nie , rsa dlm 2 week after puasa kot . Walaupun dah basi , Cik Eiyla punya sukalah nak post story basi ! Muahahahaha !

Semua nie ALONG Cik Eiyla yang rancang nak buat barbeque dekat belah ayah pula , slalu dkat rmah nenek belah emak ! Disebabkan dah puasa so we all buat untuk buka puasa lah akhirnya . Semua sedara mara dh setuju nak blik , apa lagi masing2 sponsorlah apa yang patut ! Family Cik Eiyla sponsor ayam n bahan2 for barbeque .



Sampai tarikh yang telah dijanjikan , we all pun mulalah buat kerja msing2( dah mcm nak buat kenduri pula) HUHUHU ! Benda first yang we all buat sediakan tempat untuk barbequelh kan . Bakar arang & sediakan bahan2 yang nak dibakar ! Antara resepi2nya adalah :




Nielah ALONG Cik Eiyla


Yang nie tukang sibuk je


Nielah antara resepi2 yang ada 

--> ayam bakar
--> sosej bakar
--> kentang bakar
-->  jagung bakar(takde pulak dlm gambar nie)
--> ikan bakar






Yang tolong kipas pun boleh tahan ramai jugak ! Maklumlah masing2 pun nak makan kan ? So gilir2lah yang 'mengipas' nie . Macam2 style jugaklah yang keluar time 2 , HihihIHIHI ! 


Yang nie PakItam Cik Eiyla ( POLIS ok ! )


Yang nie sepupu Cik Eiyla
Kak Nadia & Athirah ( nie time lepas buka)


Yang nie pulak PakBusu Cik Eiyla






Macam2 lagi ada sebenarnya bukan yang 'bakar2' je tau . Emak Cik Eiyla sediakan duih kuih @ pencuci mulutnya , sepupu Cik Eiyla buat coleslow & macam2 lagilah . Kira macam malam 2 masing2 kenyang tak terkiralah melantak ! HuhuhuHUHU . 


Homemade Kuih Melaka


Homemade Coleslow


Juadah berbuka Kami Semua !




Dah kenyang we all habiskan makanan yang ada(tak habis pun) , we all pun makan angin kat laur rumah . Sajalah kan dah lama tak berkumpul , yang main mercun pun ada juga(jgn marah yer) . Yang lepak2 dekat luar pun ada , gosip2 sikit kan lama tak jumpa . Yang tak habis2 mengipas pun ada juga nak panaskan baki2 makanan yang tinggal kan , boleh makan sahur pulak . 





Tapi dah puas lepak dekat luar masing2 , masuk rumah balik nak round 2 pula . Masing2 makan macam baru nak buka puasa 2 sedangkan dalam perut dah banyak ! hihhihi . .


Nielah antara moment2 we all sambut puasa & berbuka kat kampung ! Belum raya lagi nie ....


22 Ogos 2011

KEMBALI MENULIS


Lama betul Cik Eiyla tak update blog nie ! Bukan apa dalam otak nie tak ada idea nak post lah , satgi ampa kata Cik Eiyla merapu pula ! La nie pun Cik Eiyla tak tau nak post apa , dok membebel ja nie ! Haiishh baru menulis kat blog , macam mana lah nak jadi penulis nie (mmg takda dlm list impian pun) HIHI !
Hmm Cik Eiyla nak story psai Cik Eiyla p interview ari 2 lah ! Time nak p interview 2 memei excited lah kan (dapat gomen punya) !

Dapat surat , depa tulis time dari pukul 8.00 - 5.00 ! of course sapa2 yang dapat surat akan pikir INTERVIEWTERBUKA kan ? ? So Cik Eiyla tnya ayah nak p pukul brapa & ayah cakap lepas balik kebun . Ok ! Esoknya nak p, pkul 9 lebih ayah col sruh siap , ayah nak balik dah ! Cik Eiyla pun col along suruh siap . Dalam pkul 10 we all pun geraklah p Menara Persekutuan dekat Ayer Keroh ! Sampai2 terus Cik Eiyla p kaunter untuk register , last2 boleh pula 'wanita' kaunter nie sound

wanitakaunter  : "kenapa datang lambat ?"
Cik Eiyla  : "interview sampai pkul 5 kan ?"
wanitakaunter  :  hbis suka ati awak nak datang lambat ?"
Cik Eiyla   : "saya tunngu ayah balik kebun !"
wanitakaunter  : dah g tengok senarai nama pastu sain !"

Bengang gila Cik Eiyla ! Boleh pula soung depan orang ramai kan , agak2 ar kalau nak tegur pun ! Cik Eiyla memang bengkek ar lepas 2 ! Jadi frontcounter tapi macam tak ada adab , dengan senyumnya tak ada , mesra apa lagi ! ! Bila time nama Cik Eiyla kena panggil , akak 2 tanya napa Cik Eiyla lambat . Cik Eiyla jawab benda yang betul kan & akak 2 cakap " tak apa dik nanti adik jawablah baik2 yer" ! Ni baru betul bukan main sergah2 jer ! Nama je keje gomen tapi attitude langsung tak ada !

Sementara tunggu nama kena panggil nak masuk dalam , Cik Eiyla boraklah dengan peserta lain(dtg lmbat jgk) . Dya nie dari Muar , sampai2 sesat pulak . Yang bagusnya dya pun pikir macam Cik Eiyla yang interview 2 sampai pukul 5 , so open interview ! ! Masing2 gelak jelah . Giliran kami berdua masuk dalam . Bermulalah sesi interview ! !

Habis 2 Cik Eiyla tengok along Cik Eiyla & anak2 dya dah tunggu , kami pun terus turun p kat kereta ! Along Cik Eiyla cakap , ada budak baru sampai (time 2 lbih kurang dalam pukul 1 kot) . Dya sampai2 terus kena sembur dengan pekerja situ

wanita   : "kenapa awak lambat ?"
peserta   :  "kan interview sampai pkul 5 ?"
wanita   : habis suka2ati awak nak dtg pukul brapa ? Awak igt awak sapa ?"

Lagi teruk dya kena maiki , kesian Cik Eiyla pikir !

p/s  : Lain kali utk mana2 nak hntar surat intrview 2 tolong tulis tarikh betul2 ! ! Contohi SPA tulis tarikh betul2 ! !



11 Ogos 2011

CIK EIYLA nak kuruskan badan yang dah terlampau tembam nie !!!!




Adoii tiap kali Cik Eiyla tgk pic2 lma Cik Eiyla kan rsa mcm nk flashback jer time 2..Time Cik Eiyla nie kurus & tak tembam mcm nie !!! Mmg jauh beza btol Cik Eiyla ...Dulu blh je share jeans & bju dgn along Cik Eiyla, la nie jgn hrap lah...Takkan dpat punya.. Haiihh mcm mn lah cara2nya nie ??? Klau ank org kaya dh lma Cik Eiyla p SLIM WORLD nie, tak pyah susah2 nak diet !!

Kadang2 terpikir juga Cik Eiyla mcm mnlah Aizat, Rosma & ramai lg artis yg blh kuruskan bdan tnpa buat rwatan or apa2 jer.. Senang2 ja depa nie kurus kan ?? Haihh jelez btol tgk kwan2 yg krus2 & comel2 nie, senang ja nk cri jeans & bju lawa2...

Hmmm Cik Eiyla kena usaha lebih nie ... Bayangkan  berat Cik Eiyla prnah smpai 49 kg ja time Cik Eiyla first p study dkat Sg Petani !!! La nie hadooiii tak pyah hbaqlah.. ++... Cik Eiyla pkir Cik Eiyla kena keja dlu bru leh trun skit berat bdan nie !! Dulu Cik Eiyla keja part time kilang before SPM (12 jam shift) 2 yg boleh jejak 49 kg ja berat...

Tak pa2 insyaallah, usaha itu tangga kejayaan !!! Hahahaha


Rajin2lah doakan Cik Eiyla yer !!!







:::::Cik Eiyla::::: WAJIB !


Semangat Yang Harus Ada Dalam Diri CIK EIYLA !!!



Klau bca tjuk post nie  rsa  lain mcm je kan ? Cik Eiyla bkn apa, lately Cik Eiyla rsa mcm down skit tak tau punca .. .! Cik Eiyla trbaca post yang CikJejariruncing post dkt blog dya, bla Cik Eiyla bca rsa bngga & sentap skali .. Bkn apa bg Cik Eiyla lah bukan semua prempuan blh atasi mslah mcm CikJejariruncing nie .. Bgi dya, dya trima sgala qada' & qadar yg dh ditntukan oleh Allah s.w.t !

Wlaupun sblum nie Cik Eiyla rsa CikJejariruncing nie mcm tak dpat trima knyataan, tapi la nie dya redha segalanya .. Dya pasrah dgn keadaan yg dh brlaku pun sbelum nie dgn tak mnyalahkan mn2 pihak pun . ! Memanglah seharusnya kita redha dgn apa dugaan yang Allah trunkan, tapi diri kita juga msti kuat kan ? Lagi lah CikJejariruncing nie dh mmg dikenali ( Cik Eiyla rsa sblum dya meet MIA lg kan ).. Before nie kan dya just seorang blogger yg tegar !!

Rmai yg slahkan CikJejariruncing nie bila jd mcm nie ! Yela knonnya CikJejariruncing nie suka post psal relationship dgn MIA 2 ! HELLO dh tntulah dya post dkt blog dya, of course 2 mcm diari kan ? Nama pn blog prsonal bkn blogshop !! So sukati dyalah nk post apa !! Yg maki nie pun sbenarnya sbuk nak tau psal depa 2 yg pakat pulun baca satu persatu !! (hihihihi) CikJejariruncing nie pun ada post skali antra soalan2 yg blh dikatakan byk ditnya pda dya after depa break off their engagement . (Cik Eiyla tulis dkat last post nie nty ok ? sbar yer ) ..

Yang sedih kan lg 4 bulan lbih ja lg depa nk go on for their wedding !! Nie lah yg dinamakan JODOH right ?? Tak smestinya kita couple utk masa yg lma akn jamin hbungan kekal selamanya ( Cik Eiyla terasa nihhh) ..Cik Eiyla tak dpat byangkan mcm mn CikJejariruncing hadapi semua nie dgn msyarakt sekeliling .. Yela dya still study( of courselh pminat2 mati MIA ada dkt kampus kan), dgn kerenah manusia2 yg dri awal lg dh maki hamun CikJejariruncing nie !! Kesiankan dya ?? Cik Eiyla hrap CikJejariruncing nie tabahlh yer...



Cik Eiyla mesti ada smangat mcm nie dlm hati & hidup Cik Eiyla... WAJIB !!!!



"Biarpun jalan itu panjang, kita akan merintisnya perlahan-lahan."




10 Ogos 2011

:::::Cik Eiyla:::::Kepala Otak dah pikir pasal RAYA!!!!




Wahh hebat hng Cik Eiyla posa bru ja tak sampai seminggu hng dah pkir psai raya nah...Tak sdaq dri btoilh hng nie..Umoq 22 dh kot!!!huhuhu

HAHAHAHA gila Cik Eiyla nie nah, posa pun blum tntu pnuh dah pkir psai raya...Pa igt byk duit raya ka??Tapi Cik EIyla sedih skit lah...Yela igt tahun nie raya dh keja blh buat prsiapan sndiri, tak pyah hrap mak & ayah lg...hihihi..

Blum ada rezeki nmpaknya Cik Eiyla oiii...Dalam kepala otak dh mcm2 pkir nak bli nie...huhuhu..Dgn kasutnya, bajunya, begnya..hadoii byknya..Tahun nie nk sama lg ke dgn mak erk???Hmmm tak taulah cmna jdnya nnty...

Meriah ke tak meriah thun nie agknya raya???Ala biasa je pun, maklumlah dah bsaq pnjang kan??hihihi..Tp yg pnting duit raya ttap dpat lg ok!!!Cik Eiyla still jobless n tak ada pndapatan...2 yg di nnty2kan..LOL.

Hmm apa2 jelah Cik Eiyla oiii...Yg pnting posa 2 biaq ikhlas nah...jgn kalut sgt psai raya nie..Hng 2 bsaq dah sdaq skit..hihihi...Tak pa lah lyan jelah...

09 Ogos 2011

:::::Cik Eiyla::::: Mutiara Kata


"Hidup memerlukan pengorbanan. pengorbanan memerlukan perjuangan. perjuangan memerlukan ketabahan. ketabahan memerlukan keyakinan. keyakinan pula menentukan kejayaan. kejayaan pula akan menentukan kebahagiaan."


"Orang yang bahagia itu akan selalu menyediakan waktu untuk membaca kerana membaca itu sumber hikmah menyediakan waktu tertawa kerana tertawa itu muziknya jiwa, menyediakan waktu untuk berfikir kerana berfikir itu pokok kemajuan, menyediakan waktu untuk beramal kerana beramal itu pangkal kejayaan, menyediakan waktu untuk bersenda kerana bersenda itu akan membuat muda selalu dan menyediakan waktu beribadat kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa."




"Kekecewaan mengajar kita erti kehidupan.Teruskan perjuangan kita walaupun terpaksa menghadapi rintangan demi rintangan dalam hidup."


"Tiada siapa yang paling pandai dan paling bodoh di dunia ini kerana setiap yang pandai itu boleh menjadi bodoh dan setiap yang bodoh itu boleh menjadi pandai."



06 Ogos 2011

REAL atau satu lagi kesah2 REKAAN???

Timbul pula kes produk Dato' CT nie tah halal...Mcm2 lah org skarg nie guna just nk jtuhkan org lain wlaupun sesama sndiri...Hmmmmm...Trbaru tgh hot dkt blog private keluarkan knyataan yg produk2 Dato' CT nie ada unsur2 BABI..And produk2 SimplySiti tak dpat pngesahan HALAL dari pihak Jakim!!! WTT???

Cik Eiyla tak gunalh produk SS nie tp kcian plak tgk...Produk SS nie kan dh blh diktakan success, tiba2 plak kluar isu nie...Mcm pelik pn ada jgk...Mngikiut satu blog yg kluarkan knyataan nie, lampiran dri pihak JAKIM trut dya bg,,Snarai2 syarikat yg tak dpat pngesahan HALAL nie..

Tapi Dato' CT dh buat knyataan dkt laman sosial(Twitter) yg semua produk SS dah disahkan HALAL oleh pihak JAKIM..Hmmm kita semua tggu jelah knyataan dari pihak JAKIM plak yer...



Yg lama belum REDA.... timbul YG baru

Haiiii story lma x reda lg dah kluar story baru...NIe bru btul karma nmanya...(bak kata si exbf Jejariruncing kan)..Skarg kecoh plak kluar pic Apek nie dgn si Dahlia Teck berPIMPIN tangan dkt knonnya UNIVERSALSTUDIO, Singapore...!!! Wahhh terbaeeeeeekk ko Apek smpat cuci2 mAta time nak BErjuang yer..Statement paper "tiada org ketiga" aleh2 trsembul kluar plak pic korang yer...cer jawab cer jawab...

Hmmm kita tggu jelah drama ala2 Sepanyol nie tamat yer...Cik Eiyla nk jgk tau ending dya nnty...HIHIHIHI...To pminat2 fnatik Apek jgn mrah Cik Eiyla nah...Cik Eiyla pun bca blog jgk...Pelik btoi depa dua nie..Nak ttup tp xpndai plak ttup lobangnya...Skarg mcm dh nmpak plak sapa yg slah kan???Tp Cik Eiyla just follow the facts ok!!!Bkn sngaja nak buat story panazzzzzzz..


pa agknya comment depa dua nnty erk???Tak sbar plak nak tau...


p/s:credit to OHBULAN!

05 Ogos 2011

::::Cik Eiyla:::::Kerinduan Yang Sentiasa Berbalas

Hmmm ampa cnfirm tau dah kan Cik Eiyla nak post pa lpaih nie...Bca tajuk pn tau dah..Yelah slalu bila Cik Eiyla jlankan hobi Cik Eiyla(blogwalking) msti jmpa post yg ala2 sma mcm nie cuma bnyi lbih kurang mcm nie.."KERINDUAN YANG TIDAK BERBALAS"..Alhmdulillah stakat nie segla rindu dndam Cik Eiyla utk En Shah sntiasa brbalas..Bkn nk 'show off' tp itu lah hakikatnya bhawa we all mmg sntiasa mmendam prasaan rindu sesama sndri...Yelah wlaupun Cik Eiyla slalu post dlm blog nie psal we all gduh & mcm2 lg, tp dlm hati we all still love each other...Bak kata pepatah kan "BUKAN BERCINTA NAMANYA KALAU TAK ADA PERGADUHAN","SEDANGKAN SUAMI ISTERI BERTIKAM LIDAH INIKAN PULA PASANGAN KEKASIH"...Wahhh gitu kan???

Yg sbenarnya we all nie dua2 ego, tp yg lbih of course En Shah lah dah nma lelaki...Cik Eiyla skit2 jer saja nak tmbah2 api lg...huhuhuhu...Nie nak raya dah, lg brtmbah rindulh we all..Itulah hebat & kurangnya cinta jrak jauh nie..SABAR amat pnting dlm diri msing2...Stkat nie Cik Eiyla still setia pada En Shah wlaupun kdang2 hati nie agk jeles tgk couple lain ok!!!Itu normal bg semua org kan, rasa cemburu bila tgk pasangan lain bahagia bersama...Bukan Cik Eiyla tak bhagia dgn En Shah ok!!!!We all just trpisah antra Utara & Selatan...Itu sahaja...

Apa pun Cik Eiyla brsyukur sgt2 dpat brtahan smpai la nie..En Shah pun still sbar dgn semua dugaan nie..Cik Eiyla byk trhutang budi dgn mmber2 Cik Eiyla kat sana, wlaupun we all jauh tp we all still cntact lg..Time Cik Eiyla ada mslah sorang2 depalah yg bg smangat dkat Cik Eiyla...Jgn mudah putus asa & jgn cpat nak hukum psangan kita, Fikirlah hbungan yg dah nak masuk 4 tahun nie...Thank You so much Cik Eiyla ucapkan utk MYBESTFRIENDSFOREVER cik NUR FARAH SYUHADA RAFEE & LURVELY LACE (nm sbnar kurang pastilah..sori yer cik CT)Jasa ampa dua tak mngkin ku lupakan...(cewwwah..)


LURVELY LACE


NUR FARAH SYUHADA RAFEE

p/s: sori yer ampa dua, Cik Eiyla curi pic ampa...hihihihi

:::::Cik Eiyla:::::CampurTangan Pihak Lain..

Sekarang nie kan tgh kecoh psal kes putus tunang antara Khairul Fahmi(Apex) dgn tunang dya Aimie Hermalia(jejariruncing)..Kecoh satu negara psai depa dua nie..Maklumlah sorang goalkeeper negara sorang lagi blogger femes kan??Cik Eiyla takde hal pun psai nie semua..Biasalah kan org dah top..Dgr yg sini cita kesiankan dya, dgr yg ssana cita kesiankan dya plak..huhuhu

Tapi yg pelik skarg nie ada pula pihak muncul...Konon2 exbf si Jejariruncing nie..Boleh pula kan muncul time2 mcm nie..Hmmm nak kata dirancang tak taulah...Nnty timbul fitnah pula kan...Tak psai2 buat dosa kering Cik Eiyla time2 posa nie...hohoho...Bagi Cik Eiyla kalau org 2 brfikiran waras mesti terpkir jgk mcm nie..Kenapa tak muncul time depa dua nie sbuk cita pasai PERTUNANGAN DEPA??Klau btoilah si exbf nie blas dndam kan..Tapi mncul time2 nie plak...Pelik jgk!!!

Bagi Cik Eiyla lah si exbf nie mcm nak "tambah2 kuah je dlm nasi yang dah tertumpah nie"(klau korang tak pham nasiblah...)Yelah bru syok sikit jlan cita yg dah sedia hangat nie kan??Knon nak blas dndam kt Jejariruncing nie yg dah buat dya PATAH HATI dulu...Nak bgtau yg hidup nie ada KARMA!!!Tapi agk2lah kan..Tak pyahlah nak aibkan org lain klau nk blas dndam sgtkan..Sekurang2nya si Jejariruncing nie tak ada kot aibkan si exbf nie kt org rmai!!!Yg mamat nie blh plak canang satu kg pa yg si Jejariruncing nie prnah buat dkt dya dlu...Haiii manusia2...

La nie bg Cik Eiyla lah kan, semua nie trpulang pda org rmai nak menilai mn yg benar & mn yg palsu...(ceewwwah..) Yg lain2 tak pyahlah nak ssah2kan diri nak msuk cmpur masalah org lain...Hentikanlah nah!!!!!!!Cik Eiyla bukan lah peminat tegar Jejariruncing nie, tapi Cik Eiyla mnat dgn penulisan dya dkt blog..So tak pyahlah kita nak menilai org brdasarkan cita yg kita tak tau mn btul mn slah...

Biar depa sndiri solve msalah depa, yg lain buat "donno" ja sudah..Ttup cita depa...TAMAT!!!!

Apapun Cik Eiyla hrap masalah depa nie selesai dgn baik...Tak da prasaan benci antara satu sama lainlah...Igtlah depa prnah ada kasih syg antara sendiri..Tak kan senang2 nak buang mcm 2 ja...Heeeheheehee...


03 Ogos 2011

Panggilan Interview


Tadi Cik Eiyla carilah keja kat mudah.com....Sajalah lgpun Cik Eiyla mmg tgh proses cari keja...
Mcm2 tmpat Cik Eiyla hntar resume nie...Selasa lepas spatutnya Cik Eiyla kena p interview
for IT Executive dkat area Wangsa Maju..Tapi Cik Eiyla tak dpt p pun..Tak da sapa nak tlg hntar..

Hari Khamis nie pula Cik Eiyla dpat email for interview..Customer Services pnya position...Jauh jgk
dkat2 TTDI Damansara pula..Tak tau lah dpat p ke x...Hmmm Cik Eiyla selalu dpat yg jauh tau...Tak penah 
yang area2 Melaka je...

HMMMMMMMMMMMMM...
Sedih tau..




Ramadhan Come Back!!!!


Ok semua bulan RAMADHAN dtg lagi...Untuk sekian kalinya setiap umat islam di dunia
akan diuji lagi..Wahhh tak sbar btul Cik Eiyla..(poyo lebih kan...)

Tahun nie tahun kedua Cik Eiyla smbut ramadhan kat kg halaman...after 3 tahun sambut dkt perantauan ok!!!
Seriously Cik Eiyla miss all the time Cik Eiyla puasa dkt Sg Petani Kedah..Yelah time study kan memang the best moment kita semua.Cik Eiyla always remembered time2 nak sahur kan??First day puasa masing2 excited gila bgn...makan pa ja yg ada kt dapur..(sndri pnya mkananlh nah..)Tlg gerak mmber2 yg lain..Tapi slalunya Cik Eiyla & roomates lah yg slalu bgn awal...Bru p gerak mmber2 yg lain...

Baru time sahur 2.,blum time nak buka lg..hihihi..Klau yg ada kelas 2 ok lah lg blh trus p bli je lpas hbis kelas..
Yg tak da klas cnfirm mlas ar nk kluar kan??Pa lg text mmber ar...


Cik Eiyla : ampa abes klas dak g?
Member : abes dah dok bli mknan..Hng nak krim ka?
(bguih dak mmber Cik Eiyla??)
Cik Eiyla : Ha lah nk krim...Hng belilah pa pun...Hng tau pa yg ku mkn kan??
Member : Haa...ok2..


Dah tiba time nak buka pa lg, msing2 melantak ala2 sopan ar kan...huhuhu..Lpas buka puasa masing2 wat lah keja msing2...Mcm 2 lah Cik Eiyla & mmber2 rmh sewa smbut puasa time study dlu..
Dah msuk 2-3 mggu lg syok...Msing2 pkat guns broadband, pa lg ketagih tenet xmau2...huhuhu
Nak tggu offline time sahur...Ampa bayangkan,dri mlm smpai sahur msing2 ber'tenet' huhuhu...
Gilak tak gilak kan kami,..

Klau time dh boring mkn bnda yg sma, kmi mtk tlg Azhar bwk p Pasar Ramadhan area2 Sg Petani..
Dyalah yg kmi slalu hrapkan dpt bwk p...huhuhu..Kmi satu rmh takdak yg ber'trnsport'...hihihi
Menumpang org jelah...

Cik Eiyla mmg rndu gile time2 puasa dgn mmber2 rmh sewa...



Hey Girls, IMISSYOUALLSOMUCH!!!!!